Zákaznická podpora

Australská lunární série III. - rok 2020 je rokem Myši

Uznávaná australská mincovna The Perth Mint přišla před čtvrtstoletím na trh s originálním konceptem ražby mincí s motivy jednotlivých znamení čínského lunárního kalendáře, který se u investorů a sběratelů osvědčil, o čemž svědčí jejich obrovský zájem o tyto mince.
Investoři a sběratelé na celém světě přivítali rozhodnutí producenta pokračovat v záměru ražby Australských lunárních roků v Sérii III.

Lunární série je ve světě numismatiky a drahých kovů investičním bestsellerem již od roku 1996. Původně byly zlaté a stříbrné mince z Perth Mint přijímány pouze jako ryze investiční,  později se  staly vyhledávanými sběratelskými kousky se zvyšující se hodnotou. Poptávka se však od dob prvního vydání mincí masivně zvýšila.

Tak jako každým rokem vydává razírna v australském Perthu motiv konkrétního roku s předstihem několika měsíců. Motiv roku 2020, který je podle čínského lunárního kalendáře rokem MYŠI, je tedy k dispozici již nyní.
Myš zaujímá první pozici z dvanácti znamení této série. Náklad je poměrně nízký, ražba je omezena na pouhých 30 000 kusů.

Mince má tradičně skvělý design i kvalitu.
Série III. má jiné rozměry, než měly mince ze Série I. i mince ze Série II. Průměr jednouncových mincí je 32,60 mm a tloušťka 2,80 mm. Váhové provedení však zůstává beze změny, mince se razí od 1/20 Oz až po raritní provedení 1 kg. Nejčastěji poptávanými gramážemi však zůstávají provedení o hmotnosti 1 Oz (trojská unce), dále ½ Oz a také 2 Oz. Pro dárkové účely jsou oblíbenými gramážemi ¼ Oz, 1/10 Oz a 1/20 Oz.

Ryzost zlatých investičních mincí Australský lunární rok 2020 MYŠ je 999,9/1000 (= 24 karátů). Uncová mince má hmotnost 31,1 gramu (1 Oz) a nominál 100 AUD (australských dolarů). Mince jsou uloženy v průhledné plastové kapsli.

Zadní strana mincí nese motiv zvířete čínského zvěrokruhu. Je uveden čínský znak myši a anglický nápis MOUSE 2020. Myš je znázorněna na stéblu obilného klasu. V levé části mince je uvedeno písmeno "P" znamenající ražbu v mincovně Perth Mint.


Přední strana (líc mince) zobrazuje nejnovější motiv královny Alžběty II. s korunou na hlavě. Po obvodu mince je nápis ELIZABETH II AUSTRALIA a dále parametry mince, např. 1 oz 9999 Au 100 DOLLARS.


Všechny australské zlaté investiční mince mají v Austrálii statut oficiálního platidla.   

             
Mince lunárních roků poskytují dobrou příležitost k investici do vzácných kovů. Ať už se jedná o mince zlaté či stříbrné.
Z cílevědomého a vytrvalého investora se stává sběratel, který je po 12 letech odměněn bonusem v podobě zajímavé tržní ceny celé sbírky bez ohledu na aktuální cenu zlata.

Motivem roku 2021 bude BUVOL.

Ivan Tománek Odborník na vzácné kovy

O autorovi:

Ve finančním sektoru pracuje od roku 1996, původně pro společnost Nationale-Nederlanden / ING.
Od roku 2008 spolupracoval se správcem finančního majetku, německou společností Catus AG Vermögensverwaltung.
Oboru vzácných kovů se věnuje od roku 2009. Je spoluzakladatelem a jednatelem společnosti EKKA-Gold s.r.o.

Přidejte se k odběratelům našich zpráv a analýz. Registrací k odběru našeho newsletteru získáte zdarma přístup ke kvalitním obsahům a analýzám, které jsou jinde předmětem placeného servisu.

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.