Zákaznická podpora

Double Sovereign 2020: legendární obchodní mince získala velkého bratra

Po staletí se různí monarchové, vládci, ale i současní politici, snažili vytvořit globální měnu. Americký dolar byl dlouho považován za hlavní měnu, ale v důsledku obchodního sporu mezi Spojenými státy a zbytkem světa je stále méně důležitý. Euro má své nejlepší dny už dávno za sebou. A mnoho dalších měn již dávno zmizelo.

Existuje však jedna měna, která byla po staletí přijímána po celém světě: zlato. Anebo přesněji: Sovereign.
Obchodní mince z Velké Británie byla poprvé představena v roce 1489 a je stále jedním z nejpopulárnějších alternativních platebních prostředků ve zlatě.

Přesně 200 let po prvním vydání „XXL Sovereignu“ v roce 1820 rozšiřuje The Royal Mint svůj sortiment produktů ve zlatě: v roce 2020 bude k dispozici „Double Sovereign“ s dvojnásobnou hmotností oproti standardní verzi Sovereignu, který je se současným designem ražen od roku 1817. "Double Sovereign" má čistou hmotnost 14,63 g zlata. Ryzost mince 22 karátů představuje 916,7 / 1000 podílu zlata s minimálním přídavkem mědi, aby se zvýšila odolnost mince proti poškrábání. 


Průměr tohoto „velkého Sovereignu“ je 28,40 milimetrů, síla 2,5 mm. Emisní počet kusů není omezen a ražba se řídí aktuální tržní poptávkou. V minulosti již „Double Sovereign“ existoval – jednalo se speciální ražbu pro sběratele v nejvyšší kvalitě a leštěném provedení.



Běžní investoři se museli spokojit s „polovičními“ nebo standardními Sovereigny.


Investoři chtěli Sovereign XXL

S prvním vydáním „Double Sovereign 2020“ rozšiřuje The Royal Mint své investiční portfolio a plní přání mnohých investorů a sběratelů. Standardní verze Sovereignu je nesmírně populární a spolu se švýcarskou zlatou mincí „Vreneli“ je nejdůležitějším zástupcem tzv. „obchodních“ mincí.
Ti, kdo chtěli investovat větší množství peněz do zlata prostřednictvím Sovereignu, museli koupit velké množství malých zlatých mincí z Velké Británie. Vzhledem k vyšší hmotnosti Double Sovereignu jsou náklady na jeho ražbu úměrně menší než u dvou samostatně ražených mincí.
Britská Královská mincovna hrdě nazývá svého Sovereigna jako „vedoucí mincí světa“.
Ve skutečnosti ji lze nazvat jako hlavní zlatou mincí světa. Protože zpětným pohledem do historie neexistuje žádná jiná podobná mince, jako Sovereign.
Poprvé byla tato legendární mince vyražena v roce 1489. V následujících stoletích byl Sovereign opakovaně rušen, aby po úpravě svého vzhledu a gramáže opět získal slávu po znovuzavedení pozdějšími vládci. Za dobu existence mince bylo vyraženo celkem 1,5 miliardy kusů.
Současný Sovereign se formuje od roku 1817 a je stále součástí investičního portfolia The Royal Mint.


Globální krizová měna

Obchodní mince, jako je Sovereign, jsou u zákazníků z řad profesionálů z mnoha důvodů velmi oblíbené. Například v minulosti byl v různých zemích světa mnohokrát uplatňován zákaz držení fyzického zlata soukromými osobami. Ale historické zlaté mince byly často z těchto zákazů vyňaty. Kromě toho je Sovereign známý po celém světě – mince byly dokonce raženy v mincovnách mimo Anglii, například v Kanadě, Austrálii, Pretorii i v Indii. A s váhou pouhých několika gramů je Sovereign považován za náhradní měnu vhodnou pro krizi.

S „Double Sovereignem“ mají nyní investoři další příležitost investovat do svého „zlatého prasátka“.

Ivan Tománek Odborník na vzácné kovy

O autorovi:

Ve finančním sektoru pracuje od roku 1996, původně pro společnost Nationale-Nederlanden / ING.
Od roku 2008 spolupracoval se správcem finančního majetku, německou společností Catus AG Vermögensverwaltung.
Oboru vzácných kovů se věnuje od roku 2009. Je spoluzakladatelem a jednatelem společnosti EKKA-Gold s.r.o.

Přidejte se k odběratelům našich zpráv a analýz. Registrací k odběru našeho newsletteru získáte zdarma přístup ke kvalitním obsahům a analýzám, které jsou jinde předmětem placeného servisu.

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.