Zákaznická podpora

Zlato – důležitý nákupní signál je tady

Analýzy

Námi preferovaný scénář úspěšného dokončení obratové formace nabírá stále přesnějších kontur. V závěru minulého týdne se zlatu konečně podařilo úspěšně pokořit důležitou překážku u linie 1240 USD, o jejíž důležitosti jsme referovali 4. 12. v našem článku „Akcie dolů, zlato nahoru?“.
Po dynamickém vzestupu na 1250 USD probíhá aktuálně typické zpětné „otestování“ proražené hranice (tzv. Pull back) a od ní se typicky zvedne k vyšším metám.
Tento nákupní signál má mnohem větší význam, než by se na první pohled mohlo zdát. Důležitým podpůrným argumentem je skutečnost, že k tomuto signálu došlo za stále extrémního negativního sentimentu investorů. Stranou mediálního zájmu se cena zlata v USD posunula od začátku září o +7% a také související index akcií zlatých dolů dokonce o +17%.
Druhým podpůrným argumentem je situace na akciových trzích, kde se zatím nenaplňují očekávání investorů. Výrazná rallye typická pro závěr roku se zatím nedostavuje a akciové trhu inklinují k slabému zakončení roku 2018.
Popsaný nákupní signál by měl vynést zlato k cílům1280/1310 USD v horizontu několika týdnů a dále pak k „hlavní frontové linii“ u 1366 USD, kde se definitivně rozhodne o hlavním strategickém směru.
Popsanou situaci můžete vidět na následujícím grafu.

Graf 1: Zlato v USD, 2018

Úspěšný průlom nad linii 1240 USD (červená elipsa) znamená dotvoření obratové formace posledních 5 měsíců (vzestupný klín). Zlato tím potvrzuje nákupní signál, který by měl cenu zlata přiblížit k „hlavní frontové linii“ u 1366 USD (modrá vodorovná linie).
Zdroj: EKKA-Gold/Guidants


Závěr:
Zlato má za sebou vývoj, který už z trhu vyhnal téměř všechny čekáním znechucené investory - tak zvané „slabé ruce“. Četné signály technické analýzy však dávají tušit, že doba frustrovaného čekání se chýlí svému konci, a že zlato také díky složité situaci na finančních trzích by mělo vyrazit na cestu vzestupného trendu.
Očekávaný vývoj se dá využít různými nástroji. My však budeme důsledně doporučovat ten významně konzervativnější způsob, kterým je nákup fyzického investičního zlata v podobě slitků, cihel a mincí. Vedle kurzového potenciálu představuje totiž fyzické zlato současně také pojištění rodinného majetkového portfolia proti krizovým scénářům, jejichž rizika bohužel nelze označit za klesající.

Zdeněk Ďuriš, Ing. Finanční analytik, investor

O autorovi:
Sílí hlasy těch, kteří mají za to, že politika centrálních bank postavená na tisku peněz v globálním rozměru selhává. Nejenže nevede ke kýženému pozitivnímu ekonomickému efektu, nýbrž způsobuje nafukování spekulativních bublin, jejichž splasknutí ohrožuje samotný finanční systém.

Přidejte se k odběratelům našich zpráv a analýz. Registrací k odběru našeho newsletteru získáte zdarma přístup ke kvalitním obsahům a analýzám, které jsou jinde předmětem placeného servisu.

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.