Zákaznická podpora

Zlato – byl to už finální výprodej?

Analýzy

Analýza grafu 
V grafu (viz níže) lze vidět několik významných událostí ve vývoji ceny zlata.

1. Zelená přerušovaná linie odporu u ca 1366 USD byla v posledních 2 letech třikrát neúspěšně atakovaná a očekávaný průlom tím ztratil na síle – zelená přerušovaná linie nahoře a obloučky odrazů od linie.
2. Důsledkem byl dynamický pád k 1. linii podpory u 1240 USD – 1. červená přerušovaná linie.
3. Jejím proražením došlo k další akceleraci sestupu až k poslední významné podpoře kolem 1200/1205 USD – 2. přerušovaná červená linie.

! Již v tomto okamžiku vykazovaly téměř všechny indikátory značně „vybombardovanou krajinu“, avšak očekávaná pravděpodobná protireakce směrem vzhůru nenastala.

4. Dalším lehkým podkročením hranice 1200 USD zřejmě odstartovala finální vlna výprodejů, která během 48 hodin shodila cenu zlata o dalších 40 USD až na 1160 USD.
Událost je v grafu označena modrou formací tvaru „V“ vpravo dole.
5. Z této úrovně se však typicky odrazil zpět nad 1200 USD, kde momentálně konsoliduje své síly.

Následující dny přinesou rozluštění tajenky, zda „Véčko“ v grafu bylo oním finálním výprodejem typickým před definitivním obratem trendu.
V opačném případě, tedy podkročením minima „V“ formace (1160 USD), by bylo nutné počítat s novým „rozběhem“ z nižších hodnot kolem 1125 USD/unci.

K potvrzení pozitivního scénáře musí zlato rychle vystoupat minimálně přes hranici 1240 USD a dále pak střednědobě (do konce roku 2018?) zpět k 1360/1370 USD, kde padne definitivní rozhodnutí o trendu na následující desetiletí. Většina technických indikátorů podporuje tento scénář.

Graf: Zlato v USD 2016-2018

Zdroj: EKKA-Gold/Guidant
Modré „Véčko“ v grafu vpravo dole představuje zřejmě finální výprodej. Ke startu nového vzestupného trendu nesmí zlato padnout pod 1160 USD.


Tento článek a názory v něm obsažené slouží výlučně informačním účelům a nepředstavují žádné investiční doporučení směřující ke koupi nebo prodeji finančních nástrojů. Informace byly pečlivě vybrány a seřazeny. Úplnost a správnosti obsažených informací nelze garantovat. Případné rozšíření a okomentování nebo odhady odrážejí mínění aurora v okamžiku zpracování článku a toto se může změnit bez předchozího upozornění.


Zdeněk Ďuriš, Ing. Finanční analytik, investor

O autorovi:
Sílí hlasy těch, kteří mají za to, že politika centrálních bank postavená na tisku peněz v globálním rozměru selhává. Nejenže nevede ke kýženému pozitivnímu ekonomickému efektu, nýbrž způsobuje nafukování spekulativních bublin, jejichž splasknutí ohrožuje samotný finanční systém.

Přidejte se k odběratelům našich zpráv a analýz. Registrací k odběru našeho newsletteru získáte zdarma přístup ke kvalitním obsahům a analýzám, které jsou jinde předmětem placeného servisu.

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.