Zákaznická podpora

Zlato – obloha se vyjasňuje

Analýzy

(Analýza)

V minulém týdnu dostaly akciové trhy další varování v podobě prudkých propadů. Dow Jones ztratil během sedmi burzovních dnů 7,6% od svého maxima. Zlato a vzácné kovy naopak potvrdily očekávání a z nízkých hodnot vygenerovaly silný nákupní signál.

V našem posledním příspěvku z 6. září nazvaném „Zlato-tětiva luku je natažená k prasknutí“ jsme na četných faktech z termínového trhu konstatovali, že na trhu se zlatem byste sotva našli situaci podobnou té dnešní. Tedy tak extrémně jednostranný negativní sentiment vůči zlatu a vzácným kovům. Uvedli jsme, že právě negativní sentiment je tou nejlepší podmínkou pro změnu trendu, neboť jak známo, z extrémní skepse se rodí ty nejsilnější pozitivní trendy.

Minulý týden přinesl velmi zajímavý vývoj nejen na komoditních trzích, ale také na akciových. Zatímco akciové trhy dostaly další varování a některé z nich již potvrdily obraty trendů z býčího na medvědí(například německý DAX), u zlata a vzácných kovů došlo k vygenerování významných nákupních signálů. 

Na grafu níže lze vidět, že po finálním výprodeji z 16.8. následoval okamžitý návrat zpět (modré „V“ ve spodní části grafu) a po krátké konsolidaci (=přerušovaná modrá vodorovná linie odporu) následoval dynamický průlom této linie. Jen mezi čtvrtečním polednem (10. října) a pátečním 20.00 hodinou přidalo zlato 48 USD (přes 4%) až k hodnotě 1230USD/USD a vygenerovalo tak silný nákupní signál podporovaný mnoha důležitými indikátory, které nabízí dostatek prostoru k pokračování dalšího cenového vzestupu.
Dá se očekávat, že cena zlata pravděpodobně může tento velký skok lehce korigovat. Případný pokles by neměl jít pod hranici 1200/1205 USD, aby nebyl negován tento významný pokus o průlom.
Při úspěšném potvrzení tohoto signálu se otevírá krátkodobý potenciál do ca1280 USD a v dalším úspěšném tažení pak důležitá meta u 1360/1366 USD.

Graf: Zlato v USD (srpen- září 2018)


Dynamický průlom nad hranici linii odporu u 1205/1210 USD/unci (událost v šedé elipse) potvrzuje nákupní signál.
(Zdroj: EKKA-Gold/Guidants)

A na závěr citát k zamyšlení:
„Zlato je peníz králů, stříbro gentlemanů, směna jsou peníze sedláků a dluhy jsou peníze otroků.“ Norm Franz

Poučení:
„Tento článek a názory v něm obsažené slouží výlučně informačním účelům a nepředstavují žádné investiční doporučení směřující ke koupi nebo prodeji finančních nástrojů. Informace byly pečlivě vybrány a seřazeny. Úplnost a správnost obsažených informací nelze garantovat. Případné okomentování nebo odhady odrážejí mínění aurora v okamžiku zpracování článku a toto se může změnit bez předchozího upozornění.“

Zdeněk Ďuriš, Ing. Finanční analytik, investor

O autorovi:
Sílí hlasy těch, kteří mají za to, že politika centrálních bank postavená na tisku peněz v globálním rozměru selhává. Nejenže nevede ke kýženému pozitivnímu ekonomickému efektu, nýbrž způsobuje nafukování spekulativních bublin, jejichž splasknutí ohrožuje samotný finanční systém.

Přidejte se k odběratelům našich zpráv a analýz. Registrací k odběru našeho newsletteru získáte zdarma přístup ke kvalitním obsahům a analýzám, které jsou jinde předmětem placeného servisu.

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.