Zákaznická podpora

Palladium poprvé přes 3 000 dolarů: bude boom pokračovat?

Analýzy

Zatímco investoři do zlata a stříbra prochází rozsáhlou zkouškou trpělivosti, palladium nám tento týden ukázalo, že drahé kovy mají i nadále to, co je zapotřebí k tomu, aby přinesly návratnost: bílý kov dosáhl svého historického maxima na 3 011,24 USD/Oz. Krátce poté začal mírný odskok, ale palladium se nadále obchodovalo kolem hranice 3 000 $. Zvýšení hodnoty v letošním roce představuje přibližně 25 procent v amerických dolarech i eurech. A skok kolem kulaté značky vyslal do investičního světa silný signál: Palladium je a zůstane mezi hvězdami výnosů mezi drahými kovy. Stále máte jednoznačnou možnost výhodného nákupu.

Nedávný skok v ceně palladia má nepříjemný důvod: Ruský producent „Nornickel“ oznámil, že byly zaplaveny dva doly a bohužel díky tomu lze vytěžit podstatně méně palladia, než se očekávalo. Během pouhých dvou týdnů vzrostla cena palladia přibližně o 20 procent. Na trhu s palladiem je však již mnoho let pozorován strukturální deficit, což znamená, že palladium v posledních letech spolehlivě dosáhlo dvouciferného ročního tempa růstu.

Nyní se však názory ohledně dalšího vývoje rozcházejí : „Palladium může být velmi nelikvidní a díky tomu jsou pohyby ještě extrémější. Tato rally může pokračovat, zvláště když se prodej automobilů začne zlepšovat, “řekl agentuře Reuters analytik UBS Giovanni Staunovo. Zdůrazňuje, že poptávka z automobilového průmyslu již roste a je pravděpodobné, že bude i nadále růst. Analytik Commerzbank Carsten Fritsch se proti tomu postavil v rozhovoru pro agenturu Reuters s obavami, že hranice 3 000 dolarů za trojskou unci nebude dlouhodobě udržitelná, protože výrobci automobilů přejdou z palladia na levnější platinu.

Automobilový průmysl je po mnoho let nejdůležitějším faktorem cen na trhu s palladiem. Přísnější ekologické předpisy zajišťují, aby výrobci automobilů používali ve svých benzínových motorech stále více palladia. Surovina, jež se těží pouze v několika zemích a nehoda, jako je ta v Rusku, může způsobit úplné zhroucení dodávek. A v neposlední řadě pozitivní výhled globální ekonomiky podporuje průmyslové kovové palladium.

Přidejte se k odběratelům našich zpráv a analýz. Registrací k odběru našeho newsletteru získáte zdarma přístup ke kvalitním obsahům a analýzám, které jsou jinde předmětem placeného servisu.

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.