Zákaznická podpora

Nová unikátní investiční mince Český lev (vzor 2020) nově v našem e-shopu

Aktuality a zprávy

Česká mincovna, stále ještě v roli benjamínka v kategorii investičních mincí, neustává v inovacích svého stěžejního produktu ČESKÝ LEV. Každoročně přichází s novými motivy tohoto symbolu české státnosti, který si v roce 2017 vybrala jako hlavního představitele nové produktové řady svých mincí ze vzácných kovů.

Mince Český lev jsou raženy od roku 2017 a patří do kategorie investičních mincí označovaných jako "bullion coins", což je výraz pro mince z drahých kovů určených především jako investice a nástroj pro uchování hodnoty. Mince jsou raženy z ryzího zlata a stříbra a vyrábí je český razič a producent mincí Česká mincovna, a. s. v licenci tichomořského ostrova Niue.

Co je na minci Český lev 2020 nového?

Rubová strana – revers
Především nově zpracovaný motiv lva v netradičně realistickém ztvárnění. Autorem reliéfu je medailér Asamat Baltaev, DiS., který – kromě jiného – navrhoval pro téhož producenta medaili s motivem hradu Kost. Motiv mince zobrazuje kráčejícího dvouocasého lva. Hřívu majestátního zvířete zdobí jeden ze symbolů české státnosti – Svatováclavská koruna. Pozadí tvoří silueta štítu s reliéfem orlice, která představuje kombinaci svatováclavského, moravského a slezského dravce.

Lícní strana – avers
Protože licenci k ražbě zlaté mince Český lev poskytl ostrov Niue, který je součástí britského Commowealthu, je na lícní straně všech mincí Český lev vyražen portrét anglické královny Alžběty II. Královna je zobrazena s korunkou na hlavě a kolekcí náhrdelníku a náušnic. Na minci je vyražen nápis NIUE ISLAND ELIZABETH II., údaj o kovu, ze kterého je mince vyražena, jeho ryzosti, která činí 999,9/1000 (jinak též 24 karátů). Nechybí nominální hodnota mince, udávaná v novozélandských dolarech podle druhu a množství vzácného kovu, a rok vydání ražby.

Varianty mince Český lev 2020
Motiv Českého lva je vyhrazen pro ražby mincí ze zlata a stříbra. Hmotnostní varianty se odvíjejí od zavedené a všeobecně akceptované jednotky "troyská unce“.
Zlaté mince se kromě velikosti 1 Oz (jedna unce) razí ve variantách 5 Oz, 10 Oz a 1 kg, v nižších gramážích pak ve variantách 1/4 Oz, 1/25 Oz a nově od roku 2020 také jako 1/2 Oz. Stříbrné mince jsou k dispozici jako jednouncové, dvouuncové, pětiuncové, desetiuncové a kilové. Hrana mince může být hladká i vroubkovaná.

Unikáty ražby
Některé ražby vycházejí se zvláštními povrchovými úpravami REVERSE PROOF, nebo PIEDFORT.

REVERSE PROOF oproti běžnému zpracování PROOF zaměňuje matné a lesklé plochy mince, z matné plochy tak vystupuje zrcadlově lesklý reliéf.
PIEDFORT u dvouuncové mince znamená dvojnásobnou hmotnost při zachování stejného průměru mince jako u jejího jednouncového vzoru. Toto provedení se u investorů i sběratelů těší stále větší oblibě.

Malá část ražby dostává speciální balení, případně je číslována, v omezeném množství se také stává součástí vzácných sad mincí, které se proto rychle stávají vyhledávaným sběratelským artiklem.

Naše doporučení
Stříbrná dvouuncová investiční mince Český lev 2020 ve sběratelské úpravě je vyražena ze stříbra o ryzosti 999/1000 s nominální hodnotou 5 novozélandských dolarů (NZD). Průměr mince je 37 mm, provedení PIEDFORT. Hrana je vroubkovaná a vlastní mince je uložena do speciálního číslovaného balení. Číslovaná emise čítá pouhých 1000 kusů, proto v případě zájmu doporučujeme nákup neodkládat.

Nyní k dispozici i v našem e-shopu zde.

Ivan Tománek Odborník na vzácné kovy

O autorovi:

Ve finančním sektoru pracuje od roku 1996, původně pro společnost Nationale-Nederlanden / ING.
Od roku 2008 spolupracoval se správcem finančního majetku, německou společností Catus AG Vermögensverwaltung.
Oboru vzácných kovů se věnuje od roku 2009. Je spoluzakladatelem a jednatelem společnosti EKKA-Gold s.r.o.

Přidejte se k odběratelům našich zpráv a analýz. Registrací k odběru našeho newsletteru získáte zdarma přístup ke kvalitním obsahům a analýzám, které jsou jinde předmětem placeného servisu.

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.