Zákaznická podpora

Víte, která je nejdražší mince?

S lehkou hlavou

Touto nejvzácnější mincí je stříbrný Liberty Dollar z roku 1794. Její obrovská cena 7.850.000 USD (= ca 172 miliónů Kč) je dána tím, že je prvním dolarem, který byl vyražen americkou mincovnou U.S. Mint.

Liberty Dollar z roku 1794



Teprve těsně za Liberty Dolarem následuje mnohem více známý zlatý Double Eagle z roku 1933 s poslední vydraženou cenou 7.590.000 USD (= 167 miliónů Kč) v červenci 2002.  

Double Eagle z roku 1933


Životní cesta této mince je mimořádná a připomíná story některých Bondovek. Grafickým návrhem byl pověřen sochař Augustus Saint-Gaudens, který vytvořil na přední straně sochu svobody a na zadní straně letícího mořského orla v paprscích slunce, které jsou na spodní straně překryty oficiálním americkým heslem „In God we Trust.“
Proč právě ročník 1933 je tak vzácný?  Tehdy totiž president Roosvelt kvůli těžké hospodářské krize výrobu mincí zastavil a mince z roku 1933 ještě před jejich vydáním nechal zase roztavit. V ten den byl všem bankám vydán zákaz vydávání jak mincí, tak hotovosti. Dokonce bylo Američanům zakázáno vlastnit zlaté mince a byli zákonem donuceni povinně odevzdat své zlato výměnou za papírové peníze. Zákaz vlastnit zlaté mince trval mimochodem až do roku 1974.
Nicméně za mysteriózních okolností se dostalo 10 kusů Double Eagla do privátních rukou. Avšak dlouhá léta je nemohli vlastníci mincí „vytáhnout na světlo“, neboť i samotné vlastnictví zlatých mincí bylo trestáno odnětím svobody až na 10 let. Agenti tajných služeb celá léta neúnavně pátrali po zmizelých 10 kusech. V roce 1953 se jim podařilo vypátrat 9 z 10 kusů. V oběhu tudíž zůstával pouze jeden jediný kus. Ten se „vynořil“ až v roce 1956 při aukci sbírky zesnulého egyptského krále Farouka a okamžitě mobilizoval americké úřady. Avšak než se Američanům podařilo podat požadavek na navrácení, byla mince zase tatam. Teprve v roce 1996 byla definitivně vypátrána dvěma skrytými agenty v New Yorku, kterým je omylem nabídl jeden britský obchodník s mincemi. Mince putovala do státního trezoru ve Fort Knox, kde zůstala až do své legalizace.
Po řadě byrokratických kroků byl tedy Double Eagle oficiálně vydražen v aukční síni Sothebys v Londýně v roce 2002 za zmiňovanou cenu 7,59 mil. USD.

…a víte, která mince je nejznámější?

Nejznámější a současně nejprodávanější mincí světa je jihoafrický Krügerrand. Je vyráběn od roku 1967.

Své jméno získala tato investiční mince spojení jména bývalého prezidenta JAR Paula Krügera, který úřadoval v letech 1882-1902 a názvem jihoafrické měny Rand. Jeho portrét z profilu tvoří motiv přední strany mince. Na zadní straně dominuje motiv antilopy – erbovního zvířete tehdejšího apartheidového státu.

Zdeněk Ďuriš, Ing. Finanční analytik, investor

O autorovi:
Sílí hlasy těch, kteří mají za to, že politika centrálních bank postavená na tisku peněz v globálním rozměru selhává. Nejenže nevede ke kýženému pozitivnímu ekonomickému efektu, nýbrž způsobuje nafukování spekulativních bublin, jejichž splasknutí ohrožuje samotný finanční systém.

Přidejte se k odběratelům našich zpráv a analýz. Registrací k odběru našeho newsletteru získáte zdarma přístup ke kvalitním obsahům a analýzám, které jsou jinde předmětem placeného servisu.

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.