Zákaznická podpora

Sovereign poprvé s portrétem Krále Karla III.

Aktuality a zprávy


Světová premiéra: Král Karel III. poprvé ztvárněn na legendárním zlatém Sovereignu.
U příležitosti změny motivu budou raženy pamětní zlaté Sovereigny s letopočtem 2022.


Nástup nové generace na trůn ve Velké Británii je skutečně historickou událostí a její důsledky se vždy projeví i ve světě  mincí. Královská mincovna Velké Británie již v posledních měsících začala razit novou podobiznu vládnoucího krále Karla III. na oběžných a pamětních mincích. A rovněž na investičních mincích ze zlata a stříbra.

Změna se donedávna netýkala zvláštní numismatické legendy Sovereign. Nyní design této mince také prochází faceliftem a již nadále již nebude ražen s podobiznou královny Alžběty. II.

 

Legendární zlatý Sovereign v novém designu


Změna designu Sovereignu znamená konec jedné éry. Je to způsobeno tím, že historické obchodní mince všech rozměrů a hmotností jsou jedinými typy mincí, na kterých je zobrazeno všech pět vyobrazení královny. Nové mince Sovereign s portrétem mladé královny se stužkou ve vlasech se poprvé objevily v roce 1957. V následujících desetiletích byly pro mincovní účely vytvořeny celkem čtyři další portréty.


 

Historie zlatého Sovereignu


Přepracování aversní strany britských Sovereignů, disponujících bezkonkurenční tradicí, jež nemá obdoby, je také historickou událostí pro sběratele mincí. Jako obchodní mince spatřila světlo světa poprvé ve dvanáctém století a od té doby byla několikrát upravována, pokud jde o její váhu. Došlo i na ukončení ražby, Sovereign se ale vždy vrátil.

Od roku 1817 se razí podle dnešního vzoru, vždy s podobiznou vládnoucího britského panovníka. Mince jsou pro sběratele mimořádně zajímavé, protože existují nejen britské zlaté mince s předky královny Alžběty, ale také exotické mince z bývalých poboček královské mincovny například v Austrálii, Indii nebo Jižní Africe. Zatímco většina Sovereignů s královnou Alžbětou se obchoduje za cenu blízkou aktuální ceně zlata, existují i jednotlivé ročníky, za které sběratelé platí velmi slušnou prémii.

 

Investice do zlatého Sovereignu 2022 se vyplatí


Je velmi pravděpodobné, že mince, ražené v roce 2022 a v roce letošním, budou sběrateli obzvlášť vyhledávané. To platí zejména o Sovereignech z Velké Británie. Tato zlatá mince je známá po celém světě a má podobně ikonický status jako Krugerrand z Jižní Afriky, který od roku 1967 představuje moderní investici do drahých kovů. To, že se povinností vladaře po královně Alžbětě II. ujme Karel III. je bezpochyby také velkou událostí v numismatice. Už v roce 2022 nechala královská mincovna vyrobit speciální návrh Sovereignu ke královnině 70. jubileu na trůnu. A nyní, v roce 2023, bude následovat první Sovereign s portrétem jejího nástupce.









Redakční rada EKKA-Gold


Redakční tým společnosti EKKA-Gold tvoří:

Lucie Kaletová

Maja Kaletová

Ivan Tománek



Přidejte se k odběratelům našich zpráv a analýz. Registrací k odběru našeho newsletteru získáte zdarma přístup ke kvalitním obsahům a analýzám, které jsou jinde předmětem placeného servisu.

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.