Zákaznická podpora

WIENER PHILHARMONIKER SLAVÍ MIMOŘÁDNÉ JUBILEUM


35 let: mimořádná investiční mince Wiener Philharmoniker slaví v roce 2024 mimořádné jubileum.
Vídeňská filharmonie je bezkonkurenčně nejúspěšnější nejen jako hudební těleso, ale i jako motiv světoznámé mince. Ve světě investičních mincí se od roku 1989 stala numismatickým velvyslancem celé Evropy.


Vánoce, Silvestr a novoroční koncert Vídeňských filharmoniků - pro mnoho lidí v Evropě se přelom roku skládá z těchto tří událostí, na které se těší řadu měsíců. Jednou za rok se celý svět podívá do Vídně do koncertního sálu na náměstí Karlsplatz a zaposlouchá se do tónů Dunajského valčíku nebo Radeckého pochodu. Diváci u televizních obrazovek po celém světě vidí nejen hudebníky a nástroje Vídeňských filharmoniků, ale také velké varhany ve Zlatém sále budovy Musikvereinu - pohled, který nejeden divák zná i z líce mince ze zlata, nebo stříbra ve svém trezoru.


Vídeňská filharmonie jako inspirace


Slavná Vídeňská filharmonie patří mezi světoznámá hudební tělesa a velmi úspěšná je rovněž investiční mince, jejíž design je Vídeňskou filharmonií inspirován a která se ve světě investičních mincí od roku 1989 postupně etablovala jako nejúspěšnější evropská mince. Její ražba znamená také počátek nové éry rakouské mincovny Münze Österreich. Do roku 1989 byla mincovna stále organizována jako státní orgán, poté byla privatizována a jako akciová společnost přešla pod Rakouskou národní banku.


Wiener Philharmoniker 2024


To poskytlo pánům mincmistrům ve Vídni větší volnost při objevování zcela nových cest. Začali razit například zlaté mince pro sběratele, dále byly vyvinuty první bimetalické mince a v roce 1989 byla zavedena mince s motivem Vídeňské filharmonie. Nyní o 35 let později můžeme toto výročí oslavit - prvními exempláři zlatých a stříbrných mincí Wiener Philharmoniker s letopočtem 2024.

V nejbližších dnech budou k dispozici i v eshopu společnosti EKKA-Gold s.r.o.


Triumfální cesta mince Wiener Philharmoniker


V posledních 35 letech zažila rakouská mince Wiener Philharmoniker triumfální cestu, které se ve světě mincí jen máloco vyrovná. V 90. letech minulého století Rakušané několikrát získali cenu za nejprodávanější zlatou minci na světě a pro mnoho investorů na jejich domovském kontinentu byla rakouská mince první volbou před jejími konkurenty z Jihoafrické republiky, Kanady nebo Spojených států.



Podobně jako springbok pro Jihoafrickou republiku se design mince Wiener Philharmoniker stal symbolem, který reprezentuje Rakousko ve světě mincí. Vybrané nástroje světoznámého koncertního orchestru lze spatřit na zlatých, stříbrných a platinových mincích. Vyobrazeny jsou rovněž velké varhany ze Zlatého sálu vídeňského Musikvereinu. Tyto motivy se od roku 1989 nezměnily, pouze nominální hodnota mince byla při zavedení eura změněna z 2000 šilinků na 100 eur. Mince Wiener Philharmoniker je tedy v Rakouské republice zákonným platidlem.


Mince Wiener Philharmoniker i ze stříbra a platiny


Po zlaté minci Wiener Philharmoniker byla nabídka rozšířena o mince ze stříbra (od roku 2008) a platiny (od roku 2016) a v roce 2009 byla u příležitosti 20. výročí vydána speciální dvacetiuncová mince. Není známo, zda rakouská mincovna vydá v příštím roce další speciální ražbu k tomuto výročí - jedno je však jisté: rok 2024 bude ve znamení rakouských investičních mincí. Jsou totiž symbolem kvality a preciznosti "made in Europe".



Redakční rada EKKA-Gold


Redakční tým společnosti EKKA-Gold tvoří:

Lucie Kaletová

Maja Kaletová

Ivan Tománek



Přidejte se k odběratelům našich zpráv a analýz. Registrací k odběru našeho newsletteru získáte zdarma přístup ke kvalitním obsahům a analýzám, které jsou jinde předmětem placeného servisu.

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.